thisisus-beeldhouwer
thisisus-chocolate
thisisus-kaarten

Over Telesur

Icon Visie

Visie

Leider blijven van de communicatie-ontwikkeling van Suriname.

Icon Missie

Missie

Communicatie faciliteren middels innovatieve markt gerichte oplossingen.

Icon Fingerprint

Geschiedenis

In 1880 werd door de Landmacht een begin gemaakt met lijntelefonie in Suriname ten behoeve van militair strategische verbindingen. Na zeven jaar kwam de eerste telefonische verbinding tussen Fort Zeelandia en Fort Nieuw – Amsterdam en in 1889 kreeg de Franse kabelmaatschappij “Société Française des Télegraphes Sousmarines vergunning, om via het leggen van zeekabel tussen Martinique, Paramaribo en Cayenne, Suriname met het wereldtelegraafnet te verbinden. Tot 1920 werd het telegraafverkeer door deze maatschappij verzorgd in Suriname. In het jaar 1907 nam Suriname (toen nog kolonie) het telefoonnet over van de Nederlandse Landmacht en viel de telefoondienst onder de directeur van Openbare Werken en Verkeer (s’Lands Telefoonwezen).

In 1926 werd het radiostation, welke werd opgericht door de Surinaamse Bauxiet Maatschappij in 1920, overgedragen aan het Surinaams Gouvernement en hierdoor werd s’Lands Radiodienst opgericht en belast met de zorg voor Telegrafie. De opening van telegraafkantoren vond plaats in Albina, Nickerie en Coronie. In hetzelfde jaar werd ook de eerste ondergrondse kabel gelegd en werd overgegaan op het dubbellijn systeem. Hierdoor werd geheime telefonie mogelijk. Het jaar 1927 staat bekend als het jaar waarbij de rechtstreekse telegraafverbindingen met Nederland en Amerika plaatsvond. Na circa vijftien jaar was er de eerste radiotelefonische verbinding tussen Paramaribo en Amerika.

In 1945 werden s’Lands Radiodienst en s’Lands Telefoonwezen samengevoegd tot s’Lands Telegraaf en Telefoondienst (LTT) gevestigd aan de Heiligenweg.

De automatisering van het telefoonverkeer vond overal in de wereld plaats dus ook in Suriname. In ons land vond de installatie van de eerste automatische huistelefooncentrale plaats in 1948 en in 1952 werd de eerste automatische centrale in werking gesteld. Het telefoneren werd gemakkelijk doordat men gewoon een nummer kon draaien en er kon al met anderen gepraat worden. Door de automatisering groeide de vraag en moest de telefooncentrale in 1953 uitbreiden van 400 nummers naar 1000 nummers. In 1954 werd de centrale nog eens met 1000 nummers uitgebreid en werden nieuwe telefooncentrales geïnstalleerd te Zanderij, Groningen, Nickerie, Brokopondo, Moengo, La Vigilantia, Wageningen, Nieuw Amsterdam en Totness. Na twee jaren had Suriname haar eerste publieke telefoontoestellen met dubbeltjes inworp.

Aan de Keizerstraat vond in 1971 de ingebruikname plaats van de telex-centrale. En in 1973 werd het s’Lands Telegraaf en Telefoondienst, omgezet in een s’Landsbedrijf, het s’Lands Telegraaf en Telefoonbedrijf. Toen Suriname in 1974 in Frans- Guyana deelnam aan de bouw en exploitatie van het grondstation voor satellietverbindingen TROUBIRAN ontstond er een toename van telefoon – en telex- abboneeverkeer met het buitenland.Vanaf toen gingen alle buitenlandse telefoongesprekken via satelliet. De internationale telefooncentrale kwam aan de Keizerstraat in 1976.

De Surinaamse overheid tekende in 1978 een overeenkomst met de UNDP en de Internationale Telecom Unie, ITU, dat Suriname er alles aan zou doen om in de telecommunicatie de overgang te maken van analoge techniek naar digitale techniek.

Om dit te realiseren waren er deskundigen van ITU en de Nederlandse PTT, om Surinaamse docenten op te leiden die Surinaamse jonge mensen zouden kunnen trainen. Hierdoor ontstond het Telecommunicatie Opleiding Centrum (TOC).

De Telecommunicatie bleef niet stil zitten. In de jaren 80 veroverde de computer en de mobiele telefoon de wereld en op 1 januari 1981 werd LTT omgezet in het Telecommunicatiebedrijf Telesur. In de periode 1980 – 1985 werd de telecommunicatie – infrastructuur gerenoveerd en uitgebreid om te kunnen voldoen aan de eisen van de tijd. Vanaf 1982 kon men volautomatisch bellen. Lees meer.....

Contact Ons
Contact Ons
Een verzoek, vraag, suggestie of klacht?

Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.

service form


Gelijk antwoord op je vraag? Start een chat!