1920x450-Webbanner-e-suriname_8b
1920x450-Webbanner-e-suriname_8

e-Suriname

Eerste e-Hulp bij slangenbeet

600X600 Webblok SSI

Wat als je gebeten wordt door een giftige slang? Dan is de slangenbeet-app je eerste hulpverlener in nood. De app werd 17 mei 2019 gelanceerd doorhet Suriname Snakebite Iinitiative (SSI). Elke Surinamer en zorgverlener dient de app op zijn telefoon te hebben!

Bij giftige slangenbeten is snel en juist handelen van levensbelang. De Snakebite-app is daarom ook offline te raadplegen. Anoniem worden gegevens ingevuld door het slachtoffer of de hulpvrager, zoals in welk lichaamsdeel gebeten, de locatie en het tijdstip. Vervolgens kiest men de foto van de betreffende slang. De snakebite-app geeft algemene informatie, eenvoudig advies en het adres en telefoonnummer van de dichtstbijzijnde medische hulppost.

“Met deze app willen we het onderschatten van de medische gevolgen van slangenbeten doorbreken; dat je tijdig hulp zoekt om de behandeling zo vroeg mogelijk te starten”, zegt internist en klinisch immunoloog Rakesh Bansie, lid van het SSI. Giftige slangenbeten kunnen het zenuwstelstel aantasten of bloedvergiftiging veroorzaken, waarbij binnen enkele uren inwendige bloedingen kunnen optreden in de maag, darmen, hersenen, longen en andere organen.

De app moet leiden tot effectieve behandeling en registratie van slangenbeten. “Wat kunnen we beter doen vanaf de slangenbeet tot aan het ziekenhuis.

 

‘Je portemonnee in je telefoon!’

600x 600-webblok Je portemonnee in je telefoon!

‘Je portemonnee in je telefoon!’ Onder dit motto werd op 4 augustus op de Saoenah Zondagse Markt in Paramaribo-Noord, de mobiele betalingsapplicaties van Uni5Pay⁺ gelanceerd. Hiermee is de e-wallet in Suriname een feit, en kan iedereen nu betalen met zijn telefoon overal waar internetverbinding is.

Er is heel bewust gekozen voor de Saoenah Markt als locatie om de eenvoud van de betaalapp te demonsteren. Meerdere standhouders maken sindsdien permanent gebruik van de Uni5Pay+ Merchant App om digitale betalingen te accepteren op hun mobiele telefoon.

De Uni5Pay⁺ betaalapps zijn producten van Unified Payment Platform Suriname (UPPS), waarvan Telesur partner is. Betalingen zijn mogelijk van particulier tot zakelijk en personen kunnen elkaar onderling geld toesturen. Met je smartphone wordt een QR-code gescand. De ontvanger kan meteen zien dat het bedrag in zijn e-wallet of digitale kassa is terechtgekomen.

“Onze merchant- en betaalapp brengen veel voordelen met zich mee. Zo hoef je niet te veel cash bij je te hebben, dus een verhoogd veiligheidsaspect”, zegt UPPS-directeur Regillio Wirht. Een bankrekening is niet nodig. De e-wallet van Uni5Pay+ kan worden opgewaardeerd bij alle Telesur-outlets en bij de Southern Commercial Bank aan de Tourtonnelaan.

 

Op naar 5G!

600x 600-webblok Op naar 5G!

Het nieuwe 4G LTE-netwerk voor mobiel is de aanloop naar 5G. Met het uitrollen van 5G eind 2019 zet Telesur de volgende grote stap in de ontwikkeling van supersnel internet in Suriname. “Dan praten we over 1 gigabyte-verbindingen”, zegt Telesur-directeur Mike Antonius enthousiastmakend.

Bij 5G gaat het om meer dan een hogere snelheid en betere experience op sociale media en games. “We zijn een fundament aan het leggen voor het digitaliseren van onze economie”, benadrukt Antonius. “Dat betekent dat de betrouwbaarheid van de connectivity hoger moet.”

Tot en met de opkomst van 4G moesten fabrikanten steeds krachtigere batterijen ontwikkelen voor mobiele apparaten. De 5G-technologie is gebaseerd op een laag energieverbruik vanuit de netwerkzijde. Dit maakt het de eerste cellulaire standaard die zich ook richt op het Internet of Things (IoT), waarbij allerlei ‘slimme apparaten’ op het internet aangesloten worden.

Het IoT zorgt ook voor innoverende veranderingen binnen bedrijven en hun producten en diensten.“Het IoT is de toekomst; daar gaat het allemaal naar toe als eerste standaard. Deze 5G kan je daarom niet overslaan”, motiveert Antonius.

“Te beginnen in Paramaribo, waar het commerciële centrum is en de overheid gezeteld. Naarmate 5G aanslaat, zullen wij verder uitgroeien.”

 

Ervaar het ‘wow-effect!’

600X600 Webblok Wow Effect

We willen steeds sneller internet op onze mobieltjes. Het antwoord hierop is 4G LTE. Mondiaal is deze technologie toonaangevend als het gaat om mobiele breedbandervaring. Telesur heeft zijn 4G LTE-netwerk uitgebreid voor het ‘wow-effect!’.

LTE staat voor ‘Long Term Evolution’. “Het is een heel andere ervaring. De connectivity en snelheid zijn veel sneller dan bij 3G”, vertelt projectleider Virendra Singh. “Je kan naadloos browsen en streamen zonder bufferen. In theorie is de snelheid ongeveer tien maal sneller dan het 3G-netwerk.”

Het gaat om een aanzienlijke stijging van gemiddeld 4 Mbps naar 40 Mbps, met metingen van bijna het dubbele. Voor Paramaribo en Wanica is zelfs ‘LTE advanced’ uitgerold. Singh: “Hiermee is het mogelijk een theoretische  speed van ongeveer 300 Mbps op je toestel te halen en beleef je als mobiele gebruiker het ‘wow-effect!’” Mits je smartphone LTE-technologie en relevante opties  ondersteunt.

Dankzij het mobiele LTE-netwerk van Telesur stijgt Suriname met vijftig plaatsen naar de 85ste plaats op de Speedtest Global Index van Ookla voor mobiel breedband. “In Suriname gebruiken wij LTE puur voor data”, benadrukt Singh. “Maar met deze upgrade mogen we regionaal best trots zijn. Zelfs vergeleken met de VS mogen we niet klagen.

 

 

 Klik hierPrijzen zijn aan verandering onderhevig.
Contact Ons
Klantenservice
Een verzoek, vraag, suggestie of klacht?

Laat het ons weten via onderstaand contactformulier.Gelijk antwoord op je vraag? Start een chat!